26 Ocak 2018 Cuma

Ponçik Tarifi (Elmalı,Marmelatlı ya da Reçelli)

Yaz aylarında böyle deniz üzerinde kayıkla simit,kek,poğaça gibi şeyler satan satıcılar vardır.Denizde iseniz zaten çok acıkırsınız.İşte o zaman ben bu ponçik keklerden alırdım hep.İçine sarella koyarlar üzerine de pudra şekeri serperlerdi.Bir tatlı gelirdi sormayın.
Hazır evde tatilin tadını çıkarırken yeni tarifler denemeye devam ediyorum.Akşama da misafirimiz var,Allah'tan güzel oldu.Yoksa bu tarifi paylaşmazdım.Genelde mayalı şeyler yapmayı sevmiyorum,riskli geliyor bana.Oldu bu sefer :)

İşte denenmiş ve çok lezzetli bulunmuş bir tarif..

Ön maya için Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya( 1 paket instant maya kullandım)
2,5 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı un
Bu yukarıdaki malzemeleri küçük bir kabın içerisinde karıştırarak yaklaşık 15 dk beklemeye alalım.Ön maya oluşturalım.

Diğer malzemelerimiz.
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı margarin – eritilmiş
1 adet yumurta
4 su bardağı un
Karışık dağ meyvesi marmeladı – içi için
Pudra şekeri – üzerine serpmek için

Ön mayayı beklettikten sonra sıvıyağ,margarin, ve bir adet yumurtayı iyice karıştıralım,birbirine yedirelim.Bu karışımın içine de yukarıda hazırladığımız ön mayayı dökelim ve yavaş yavaş un ekleyerek istediğimiz kıvama gelene dek yoğuralım..Ben hamuru sarıp beklemesi için yaklaşık 30 dk kalorifer peteğinin üzerine koydum böylece hızlandı.Tepside de yaklaşık 20 dk mayalanması için süre verdim.Aslında kolay ama beklemek gerekiyor ara ara..Sonra ne yaptım resimlerle devam edelim.



 Bir tepsiye yağlı kağıt serelim.Ben iç malzemesi olarak çeşit çeşit şeyler denedim :)İsteyen elmayı rendeleyip biraz tarçınla iç malzemesi de hazırlayabilir.Ben ahududu reçeli ve karadut marmelatı,sarella koydum:)Bindir çeşit :)
Eğer üçgen şeklinde katlamalı olarak yapacaksanız önce daire şeklinde bir hamur açın ve üçgen şeklini verecek biçimde kesin.İç harcınızı koyup rulo şeklinde katlayın.


Ben nostalji yapıp çocukluğumda yediğim şekilde yuvarlak olarak daha çok yaptım.

Son olarak tepside biraz dinlendirelim.Üzerine hiçbir şey sürmüyoruz..180 derecede benim 20 dakika da pişti.Üzeri pembeleşince fırından çıkarıyoruz.Üzerine pudra şekeri serpiyoruz.Sıcak sıcak yiyin,muhteşem bir lezzetti.


Afiyet olsun.Ben kaçar..Misafirler yolda :)Bilgisayar başında yakalanmayayım.
Tatilin tadını doya doya çıkaran herkese selam olsun ..

1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya
2,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı un

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder